14 EUR
10 EUR (hechte & beste vrienden ANNA3)
6 EUR (-26 jaar)
Bestel hier uw tickets voor dit concert, u kan ze dan afhalen aan de inkom van de kerk
G. Burssenslaan 17 2050 Antwerpen op weekdagen van 9.30 tot 11.30 u
betalen met payconiq of cash
Vlaanderens muzikale duizendpoot Koen Crucke staat al meer dan vijftig jaar onafgebroken op de planken. Samen met Joannes Thuy op het orgel zal dit concert muzikale gensters geven in een repertoire dat u misschien nog niet vaak gehoord heeft van deze populaire opera tenor.
Koen en Joannes werkten reeds vele jaren samen, ook voor de VRT-TV. Zo maakten ze samen een aantal muzikale shows: “Ik ken een Lied”, “Parlami d’Amore” en een aantal Kerstshows. Zes jaar lang had Koen zijn eigen Tv-show “Tijd voor Koen”.
Sinds lang hadden deze beide artiesten het idee om eens een concert samen te stellen met min-of-meer vergeten opera-aria’s, musicalnummers en chansons. Muziek die iedereen herkent bij het beluisteren, denkend… maar wat was dat ook al weer? Eindelijk krijgt dit idee vorm en het programma is nu klaar. In het concert op Linkeroever brengen ze onder meer: Le Crédo Du Paysan (Goublier), Le Temps Des Cerises (A. Renard), Ich Liebe Dich (Edvard Grieg) Ave Maria (Franz Schubert), etc.
Vlaanderens muzikale duizendpoot Koen Crucke staat al meer dan vijftig jaar onafgebroken op de planken. Samen met Joannes Thuy aan het orgel belooft dit concert een muzikale snoepreis te worden.
Koen Crucke zijn leven heeft in het teken van de muziek gestaan. Reeds op 15-jarige leeftijd trad hij met het Novelty-combo op, een live orkestje, waarmee hij langs talrijke podia en zalen in Vlaanderen trok.
Aan het Conservatorium van Gent volgt Koen de opleiding notenleer en aan de Muziekacademie van Gentbrugge staan wekelijkse zanglessen op de agenda. Het is hier dat Koen opgemerkt werd tijdens één van zijn vertolkingen van de bekende tenor Luis Mariano. Al gauw mag hij audities doen voor het Koor van de Gentse Opera. Na twee klassieke nummers aan de piano gezongen te hebben slaagt hij en mag hij er zijn intrede doen.
Na amper twee jaar in het koor gezongen te hebben krijgt hij een contract als solist aangeboden. Het is in deze Opera dat Koen bijna twintig jaar lang succes oogst als eerste Solist Tenor Buffo. In die periode is hij ook een vaak gevraagde gast op klassieke concerten in het buitenland en gaat hij in Nederland, Duitsland en Oostenrijk op tournee met een Symfonisch Orkest. Tijdens zijn Operacarrière in Gent zal hij niet minder dan 180 hoofdrollen vertolken, een gemiddelde van maar liefst 9 producties per seizoen. Af en toe is hij ook te gast in de Opera van Antwerpen.
In 1989 kiest Koen voor een zijspoor in zijn tot dan enkel klassieke carrière en trekt hij de deur van de Gentse Opera achter zich dicht. Hij gaat aan de slag bij het Nederlands Toneel Gent en in enkele bioscoopfilms zoals "Blueberry Hill", "Het Sacrament" en "Koko Flanel", "Zware jongens" en "Paniekzaaiers". Daarna volgt een solo-carrière en talloze tv-programma’s. Bij een jonger publiek is hij vooral bekend van "Samson & Gert" met 800 afleveringen meer dan 1.000 voorstellingen in de zaalshows.
Alle andere projecten opsommen zou ons te ver leiden…Kortweg, en zoals hij het zelf zegt, Koen is nog steeds niet uitgezongen!
Joannes Thuy studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven, de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen, en aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen.
Hierna volgde hij de opleiding Muziektherapeut te Venray (NL).
Onder auspiciën van de Universiteit Antwerpen behaalde hij in de USA (UCLA) een Master of Arts Degree in Musicology en promoveerde er later Cum Laude tot Doctor in Musicology en in Psychology of Music. Later bekwam hij aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, Nederlandse Beiaardschool, het einddiploma Bachelor of Music in Carillon Music.
Joannes was gedurende 30 jaar organist-titularis van de Sint-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen en sinds 1974 achtereenvolgens Eerste Muziekproducer, Hoofdredacteur en Projectleider bij de Belgische Radio & TV.
Hij was docent aan diverse muziekacademies en aan het RITS (Film- en TV, Erasmus Hogeschool, Brussel), en is sinds 1996 Gastprofessor aan de Universiteit Gent.
Als musicus gaf hij talrijke concerten in binnen- en buitenland en componeerde film- en toneelmuziek. Hij is als organist te beluisteren in verscheidene Antwerpse kerken.
Als beiaardier speelt hij in Temse en in Nederland te Amersfoort en Den Haag – Vredespaleis, en toert met de reizende beiaard van de Stad Praag.
Koen Crucke, opera tenor
Joannes Thuy, orgel
Voorafgaand aan het concert is er een inleiding voorzien. Meer info volgt nog.
Meer info volgt nog.
ANNA3 leeft alle maatregelen na die de overheid oplegt in de strijd tegen het coronavirus COVID-19: voor dit concerten worden maximaal 95 mensen toegelaten, er is ontsmettingsmiddel voor uw handen, u dient 1,5 meter afstand te houden van de andere bezoekers, u kan tickets betalen via uw smartphone (payconiq), de kerk wordt geventileerd, de toiletten zijn gesloten, er is geen drankje na het concert, enz…
Voor dit concert beschikt ANNA3 over een ‘groene’ COVID Event Risk Scan die u hier kan consulteren.
We mogen hier dan wel in een klein dapper dorpje wonen, bescheiden verscholen in een bocht van de machtige prachtige vloed, er gebeurt hier regelmatig iets waar we trots op mogen zijn. We zijn er bijvoorbeeld in gelukt ook in coronatijd onze Zomerse Orgelklanken te organiseren, en er zijn niet veel kunstencentra die dit kunnen zeggen.
Als sluitstuk en orgelpunt op die concerten mochten we op 27 september een podium bieden aan Koen Crucke, tenor, samen met 'onze' Joannes Thuy. Koen Crucke was zeer blij om na weken gedwongen inactiviteit nog eens publiek te zien. En er wás publiek. De 90 stoelen die op veilige corona-afstand in de kerk staan, waren bij allemaal bezet.
Het programma dat Koen en Joannes brachten was gevarieerd, en zeer meeslepend. Er was opera: een orgelbewerking van het Zigeunerkoor uit Il Trovatore, Het Nonnenkoor uit Cazanova. Het melancholische Wenen van Robert Stolz zong 'Auf der Heide blühn die letzten Rosen', we vertoefden even in New York om te luisteren naar de onmogelijke droom van Don Quichote, uit The Man of La Mancha. Er waren Franse evergreens: 'Le Credo du Paysan', en het schrijnend 'Le temps des cerises'. Edvard Grieg had voor ons 'Ich liebe dich' geschreven, Franz Schubert kon geen betere klankruimte dromen voor zijn 'Ave Maria' dan onze kerk. Joannes speelde solo op het orgel het intermezzo uit Cavaleria Rusticana, en de 'Abendsegen' van Engelbert Humperdinck, neen, niet die van 'Release me', maar de echte, de Duitse componist die ook Hänsel und Gretel schreef.
En tussen al dat moois brachten Koen Crucke en Joannes Thuy een staalkaart van wat onze Vlaamse componisten en dichters te bieden hadden: 'Aan u alleen' van Emiel Hullebroeck (op tekst van Willem Gyssels...), 'Lied Van mijn land', gecomponeerd door Ignace De Sutter, gedicht door Anton Van Wilderode, 'De avond doet ons luisteren' muziek van Armand Preud'homme, tekst van Jan Custers.
Zeer tevreden was het publiek. En we werden nog op een paar bisnummers vergast. De kers op de taart van het concert hadden beide musici voor het laatste bewaard: Koen Crucke zong gevoelig en intens de 'Belijdenis' van Will Ferdy, die op het concert aanwezig was. Zo eindigden we met een staand applaus voor drie eminente kunstenaars.